Decrease Font Size Increase Font Size


Home

Vanaf 27 december Lomax the Songhunter te zien op Holland Doc

Documentairemaker Arjanne Laan tipt Lomax the Songhunter van Rogier Kappers voor Holland Doc:

"Een klein kind was ik, toen uit de nieuwe bandrecorder van mijn vader vreemde, ontroerende liederen klonken. Daarna kwamen de platen, geïmporteerd via een bevriende platenman. "Take This Hammer" van Leadbelly, in 1950 opgenomen door Lomax, kwam in huis in 1965. Ik was een jaar of 10. Langzaamaan gingen we muzikaal uit elkaar. Stones en Rock was niet mijn vaders ding. Alhoewel hij de frase "I was born with a plastic spoon in my mouth" -Substite-1966/the Who- zeer kon waarderen.

Met argusogen keek ik dan ook naar de documentaire over Lomax. Deed Kappers die muziek uit mijn jeugd wel eer aan! Vanaf de eerste beelden was ik gefascineerd. We komen overal in de wereld met een Volkswagenbusje aan, luisteren naar zangers en rijden naar het volgende personage. De sfeer is gezet: road movie, zoektocht. Dan komen de songs; ik hoor de kleine bandrecorder weer. Ik hoor de warme stem van mijn vader als hij meezong.

Deze film verhaalt over de enorme kracht van muziek. Over de kracht van de liedjesjager Lomax. En over de kracht van het medium documentaire. Een Schotse man luistert naar Lomax' opname van zijn vader. Tranen wellen in zijn ogen. Tranen komen in mijn ogen. Eerlijke emotie, krachtige film.

Regisseur Kappers geeft de oude zangers van Galicië tot Aberdeen als ‘opvolger' van de songhunter een kans om te zingen, zoals ze ooit voor Lomax zongen. Prachtig."

Uitzendtijden op het digitale kanaal:

Zaterdag 27 december: 13.40 en 22.25
Zondag 28 december: 17.00
Maandag 29 december: 14.00 en 22.55
Dinsdag 30 december: 16.20
Woensdag 31 december: 19.00
Donderdag 1 januari: 11.55 en 19.50

Vrijdag 2 januari: 11.00 en 18.15 

www.hollanddoc.nl